Maciej Grelewicz

Nowości

Dom pod Londynem

Londyn, Wielka Brytania

konkurs 1. miejsce, 2015

 

współpraca: Anna Orłowska

 

Uzasadnienie jury:

'Klasyczna i dobrze wyważona reprezentacja architektonicznego piękna'

W opinii jury projekt jest platonicznym i archetypicznie pięknym domem, o wyraźnie zaznaczonej obecności w krajobrazie. Stanowi on proste rozwiązanie zróżnicowanych oczekiwań poszczególnych członków rodziny, odnosząc się do ich konkretnych upodobań i potrzeb.

 

Opis projektu:

Piękno tkwi w prostocie i umiarze.

 

Projekt jest próbą reinterpretacji klasycznego tematu podmiejskiej rezydencji i dostosowania tej typologii do współczesnych wymagań estetycznych i funkcjonalnych. Ambicją było stworzenie domu, który zachowując komfort i piękno tradycyjnych rezydencji, będzie jednocześnie pozbawiony zbędnych ozdób i estetycznego przepychu tych obiektów. Domu, który nie będzie podążał za zmieniającą się modą, tylko stanowić będzie wyraźny i trwały znak w otaczającym krajobrazie.

 

Obiekt ma formę prostej, białej, kamiennej bryły, przedziurawionej wielkimi otworami okiennymi. Zdecydowana, wyraźna obecność w przestrzeni, podkreśla ambicje stworzenia obiektu, który na trwałe wpiszę się w otoczenie. To dążenie jest również widoczne w doborze materiałów - wszystkie fasady pokryte są dużymi panelami białego marmuru. Prywatne części budynku (np. basen) zamiast okien mają cienką warstwę tego materiału - marmur w takiej postaci jest częściowo przezroczysty, umożliwiając dostęp promieni słonecznych, a jednocześnie zapewniając intymność.

 

Dom ma bardzo prosty i czytelny układ funkcjonalny - cała strefa dzienna (salon, kuchnia, jadalnia, pokoje do pracy, basen, kino domowe) umieszczona jest na parterze, podczas gdy sypialne ulokowane są na piętrze. Dwupiętrowa bryła z pomieszczeniami mieszkalnymi spoczywa na zagłębionym w ziemi, betonowym cokole zawierającym pomieszczenia pomocnicze - garaż, pomieszczenie gospodarcze i "męską jaskinię".

 

Przestronny salon otwiera się na otaczającą przyrodę - prawie 20 metrowa przeszkolona fasada z przesuwnych paneli okiennych zapewnia spektakularny widok na okolicę. Pomieszczenia strefy dziennej (kuchnia, jadalnia, pokoje do pracy) posiadają bezpośrednie wyjścia na ogród, a sypialnie zapewniają wizualny kontakt z zielenią za pomocą szerokich okien, sięgających od podłogi do sufitu. Dom jest zwieńczony wielkim tarasem widokowym, dostępnym min. bezpośrednio z sypialni rodziców.

 

Sercem obiektu jest wypełnione zielenią patio - strefa dostępna jedynie z salonu budynku. Położenie tej przestrzeni całkowicie wewnątrz domu czyni z niej znakomite miejsce do wyciszenia, odizolowania się od środowiska zewnętrznego. Ściany dziedzińca są całkowicie przeszklone, co zapewnia wizualny kontakt z tą unikalną przestrzenią z wielu miejsc domu - salonu, basenu oraz wszystkich korytarzy na obu poziomach.