Maciej Grelewicz

Nowości

Drewniana Toaleta

Płock, Polska

konkurs, 2016

 

Projekt stanowi kameralne założenie zapewniające prywatność użytkownikom toalety, przy jednoczesnym zachowaniu powiązania budynku z otaczającą zielenią. Budynek zlokalizowany jest w obrębie pasa zieleni między rzędami budynków na największym płockim osiedlu mieszkaniowym.

 

Najbardziej charakterystycznym elementem projektu jest półprzezroczysta ściana z drewnianych profili, okalająca cały obiekt - zarówno 2 nieprzezierne kubatury toalet, jak i półotwarte dodatkowe elementy programu użytkowego: miejsce do odpoczynku (drewniana półkolista ławka), parking rowerowy. Obrys budynku niemal całkowicie wypełnia dopuszczalną linię zabudowy - pozwoliło to stworzyć niewielki dziedziniec na środku założenia, dający nieco "oddechu" przed miejscem do odpoczynku. Dwa półkoliste wcięcia w regularnej, trapezoidalnej bryle toalety stworzono w celu zachowania istniejących brzóz, zlokalizowanych w południowo-wschodnim narożniku działki.

 

Budynek wykonany jest w konstrukcji szkieletowej drewnianej. Drewno w naturalnym kolorze użyte jest również jako materiał wykończeniowy zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz obiektu. Jedynie elementy budynku najbardziej narażone na zabrudzenia wykonano z innych materiałów - posadzka wykończona jest szlifowanym betonem, a ścianki wewnętrzne toalet wykonano ze stali malowanej proszkowo na biało. Wszystkie pomieszczenia toalet doświetlone są światłem naturalnym - poprzez świetliki dachowe (toalety) lub otwory okienne (umywalnie).